Yabancı Otlar

Dar Yapraklılar
Digitaria sanguinalis (L.) Scop. (Tüylü şeytan otu, Çatal otu )
Familyası : Poaceae (Gramineae)
Sinonimi : Dactylon sanguinale Vill., D.fimbriata Link, D.marginata Link., D.velutina (Forks.) P.Beauv., Panicum adscendens H.B.K., P.sanguinale L., Syntherisma sanguinalis Dulac.
İngilizcesi : Crab-grass
Çevre İstekleri : Kurak olmayan kumlu ve tınlı toprakları sever, sıcaktan hoşlanır. Tropik ve subtropik bölgelerde yaygın olup, çapa bitkilerinde ve diğer tarla kültürlerinde görülür. Çukurova bölgesinde sulu, susuz pamuk ve turunçgillerde bol miktarda bulunmuştur.
Morfolojisi : Bitki tek yıllık olup, boyu 60 cm’yi geçer. Yaprak ayası yeşilden kırmızıya kadar değişen renklerde olabilir. Yaprağın her iki yüzü parlak tüylerle kaplı olup, ana damar kırmızı- beyaz renklidir. Yaprak kınının kenarları kirpik gibi kıllıdır. Yakacık 1-2 mm boyunda beyazdır, kulakçıklar yoktur. Sap tüysüz, yalnızca boğumlar tüylüdür. Kaz ayağını andıran başakta, farklı olarak parçalar bir noktadan çıkmamışlardır, 4-1 0 adet başak parçası vardır. Başakçıklarda tek adet çiçek olup, alt dış kavuz çok küçük, iç dış kavuz başakçık boyunda küçük tüylüdür. İç kavuz başakcık boyunda tüylü, kapçık sivri ve tüysüzdür.
Zehirlilik
Durumu
:
-
Kullanımı : -
Kaynaklar : UYGUR, F.N., KOCH, W., WALTER, H., 1986. Çukurova Bölgesi Buğday-Pamuk Ekim Sistemindeki Önemli Yabancı Otların Tanımı. PLTS 4(1). Josef Margraf, Aichtal.
Dosyası :