Yabancı Otlar

Zehirli Yabancı Otlar
Chenopodium album L. (Ak kaz ayağı, Ak pazı, Sirken )
Familyası : Chenopodiaceae
Sinonimi : -
İngilizcesi : Lambs quarters
Çevre İstekleri : Ağır olmayan, nemli, azotça ve humusça zengin tınlı, tınlı-kumlu toprakları sever. Topraktan bol miktarda bitki besin maddesi çeker, özellikle bahçelerde çok görülür. Tüm dünyaya yayılmış olup, Çukurova’da pamuk, buğday ve bahçe kültürlerinde tespit edilmiştir.
Morfolojisi : Bitki tek yıllık olup, sap önceleri üzerine un serpilmiş gibi tozlu, daha sonra yeşil ancak köşeli, bol dallı dalların üzeri yeşil bazende kırmızımsı çizgili olup, bitki 2 m kadar büyüyebilir. Ancak uygun olmayan koşullarda boyu 10 cm civarında kalabilir. Yapraklar uzun saplı, kenarları dalgalı, bazende parçalı, 12-85 X 3-55 mm büyüklüğünde, koyu yeşil renkte, oval yada mekik şeklindedir. Genellikle yapraklar eşit büyüklükte değillerdir. Alt yapraklar genellikle oval, üst yapraklar daha dardır. Çiçekler küçük olup, çiçek demetleri pramiti andırır, beyaz-yeşil renktedirler. Meyve ince bir kabuk ve periant ile tamamen kaplıdır. Tohum yuvarlak, siyah renkte ve 0,7-1,5 mm büyüklüğündedir. Bir bitki yaklaşık 3.000-20.000 tohum oluşturabilir.
Zehirlilik
Durumu
:
Bu yabancı otun nitrat depoladığı bilinse de bünyesindeki yüksek konsantrasyondaki oxalat’ın zehirlenmelere neden olduğu düşünülmektedir.
Kullanımı : -
Kaynaklar : 1)UYGUR, F.N., KOCH, W., WALTER, H., 1986. Çukurova Bölgesi Buğday-Pamuk Ekim Sistemindeki Önemli Yabancı Otların Tanımı. PLTS 4(1). Josef Margraf, Aichtal. 2)COOPER, M. R., JOHNSON, A. W. 1984. Poisonous plants in Britain and their effects on animals and
Dosyası :